Büyükelçinin Mesajı

Saygıdeğer Vatandaşlarımız,

Muhterem Cibutili Kardeşlerimiz,

15 Nisan 2024 tarihi itibariyle güven mektubumu Cibuti Cumhurbaşkanı Sayın Ismail Omar Guelleh’e sunarak Türkiye Cumhuriyeti Cibuti Büyükelçisi olarak göreve başladım.

Derin tarihi bağlara dayanan kardeşçe ilişkilere sahip olduğumuz Cibuti’de mesai yapacak olmaktan onur duyuyorum.

Türkiye ile Cibuti arasında 500 yıla varan ortak bir tarih, yakın insani bağlar ve pek çok kültürel ortak nokta bulunmaktadır. Cibuti ile mükemmel düzeyde seyreden ilişkilerimiz ve örnek işbirliğimizin bugünkü seviyesine gelmesinde devraldığımız bu ortak miras büyük önem taşımaktadır. Nitekim bu tarihsel temel üzerine Türkiye ve Cibuti özellikle son on yılda siyasi, ekonomik, ticari, kültürel ve konsolosluk konularında çok yönlü bir ortaklığı hayata geçirmiştir.

İkili işbirliğimizin yanısıra Türkiye ile Cibuti küresel ve bölgesel meselelerin çözümüne ilişkin vizyonlarında da ortaklaşmaktadır. Yüksek stratejik önem arzeden coğrafi konumlarının bölgesel barış, istikrar ve kalkınmanın tesisi için kendilerine bir uluslararası sorumluluk yüklediği bilinciyle hareket etmektedirler. Keza Türkiye ve Cibuti, Afrika Boynuzu’nun güvenliği, uluslararası sorunlara barışçıl çözümler, arabuluculuk ve çok taraflılık konularında örtüşen yaklaşımlara sahiptir.

Türkiye-Cibuti ilişkileri özellikle Büyükelçiliklerin sırasıyla 2012 ve 2013 yıllarında karşılıklı olarak açılmasıyla birlikte son yıllarda ekonomi, ticaret, yatırım ve eğitim alanlarında kaydadeğer gelişme göstermiştir. Son olarak 1 Mart 2024 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımız ile Cibuti Cumhurbaşkanı Sayın Ismail Omar Guelleh arasındaki ikili görüşmede de teyit edildiği üzere, bu örnek işbirliğinin tesisinde, her iki ülkede de en üst düzeyde tecelli eden güçlü ve ortak siyasi irade temel itici güçtür.

Sayın Cumhurbaşkanımızın 2015 yılında Cibuti’ye geçekleştirdiği resmi ziyaret vesilesiyle DEİK bünyesinde Türkiye-Cibuti İş Konseyi’nin de kurulmasıyla birlikte ikili ticaret hacmimizin on yıllık bir süre zarfında 10 kat bir artışla 500 milyon Doları seviyelerine gelmesi memnuniyet verici bir gelişme teşkil etmiştir. Bu rakamı daha da yukarıya taşımak için kamu ve özel sektör paydaşlarının katkılarıyla ticaret ve yatırım ortamının hazırlanması konusunda Cibutili muhataplarımızla yakın bir çalışma içinde olmaya devam edeceğiz. Bu bağlamda, her türlü kriz karşısında güçlü bir dayanıklılık sergileyen Cibuti’de bağlantısallığın geliştirilmesine katkı sunacak projelerin özel önem taşıdığına inanıyorum.

Ayrıca, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Maarif Vakfı, Türk Hava Yolları (THY) gibi kurumlarımız ve çeşitli şirketlerimiz Cibuti'de faaliyet göstermektedirler. Çok sayıda Cibutili öğrencinin ülkemizdeki üniversitelerde yüksek öğrenim görüyor olmaları iki arasında dostluk köprüsü oluşturmaktadır. Aynı şekilde, Cibutili kardeşlerimizin sağlık sorunlarına çözüm bulmak için Türkiye’yi tercih etmeleri ilişkilerimizin insani boyutunun önemini ortaya koymaktadır. Bunun yanısıra, Cibuti’ye inşa ettiğimiz Ambouli Dostluk Barajı ve II. Abdülhamid Han Camii dostluk ve kardeşlik ilişkilerimizin birer nişanesidir.

Büyükelçiliğimizdeki mesai arkadaşlarımla kapılarımızın değerli vatandaşlarımıza ve Cibutili kardeşlerimize daima açık olduğunu vurgulamak isterim. Tüm faaliyet ve duyurularımızdan haberdar olmak ve önerilerinizi bize dijital ortam üzerinden de iletebilmek için Büyükelçiliğimizin internet sayfasının yanısıra, sosyal medya hesaplarının da hizmetinizde olduğunu da hatırlatmak isterim.

Bu vesileyle, değerli vatandaşlarımıza ve Cibutili kardeşlerimize Büyükelçiliğimiz mensupları ve şahsım adına selam ve saygılarımı sunuyorum.

Erdal Sabri Ergen

T.C. Cibuti Büyükelçisi